Skip to main content

Du som har husdjur

Vilka sjukdomar sprids av fästingar? Hur tar du bort en fästing på ditt husdjur? Vilka fästingmedel finns det på apoteket? Lugn..Vi på Silverskatten Apotek kan hjälpa dig. Vi har ett brett sortiment och kan med vår kompetens hjälpa dig att hitta rätt produkt som passar just ditt husdjur. 
Det är främst sjukdomarna borrelia och anaplasma som ditt husdjur kan få. TBE är mycket ovanligt. Tecken på att ditt husdjur blivit smittat av någon av dessa sjukdomar kan vara trötthet, feber, stela leder och minskad aptit. Vid borrelia kan man även se hälta som med tiden förflyttar sig mellan olika ben. Uppkommer något av dessa symtom så är det viktigt att kontakta en veterinär.  Dessa fästingmedel hittar du hos oss * Fästinghalsband har en aktiv substans som utsöndras under tiden som djuret bär det. Halsbandet ska sitta på dygnet runt för att substansen ska spridas över huden så bra som möjligt. Viktigt är dock att ta av halsbandet när djuret badar eller schamponeras då effekten annars kan försämras. Det finns halsband för både hund och katt. Det finns halsband som förutom mot fästingar, även skyddar mot andra parasiter så som loppor och löss. De flesta fästinghalsbanden har en effekt som varar i över fem månader.
 * Spot-on-lösningar droppas direkt på huden i nackskinnet där det inte kommer åt att slicka. De flesta spot-on preparat har en effekt som varar i cirka 4 veckor. Därefter behöver behandlingen upprepas. Det finns både receptfria och receptbelagda spot-on-lösningar. Vissa medel är för både hundar och katter, men det finns spot-on-lösningar som är framtagna enbart för hundar och som kan vara mycket giftiga för katter. Rådfråga veterinär om vad som är rätt för just ditt husdjur.
 * Fästingmedel i form av tabletter finns nu receptfria du kan även kontakta din veterinär för att få ett recept utskrivet. Tabletter hindrar inte fästingar från att bita, men risken för sjukdomar minskar då läkemedlet snabbt dödar fästingen som biter.

Trött på att att jaga hästläkemedel som inte finns inne på apoteket? På Silverskatten Apotek i Sigtuna Hittar du ett brett sortiment av hästläkemedel både receptfritt och receptbelagt.